De kracht van natuurlijke voedingsstoffen.

Als mens verschillen we genetisch van elkaar. Je aanleg zit in je genen en bepaalt voor een groot deel wie je bent. De ene persoon heeft daardoor meer voedingsstoffen nodig.

Bij aanhoudende stress verbruikt je lichaam meer voedingsstoffen. Als je lichaam gedurende lange tijd een tekort aan nuttige voedingsstoffen heeft kun je uiteenlopende gezondheidsklachten krijgen.

Niet alleen je voeding (wat je wel of niet eet) maar ook je leefgewoonten en leefomgeving hebben een grote invloed op je gezondheid. Emoties, trauma’s, chemische stoffen, te weinig beweging, onvoldoende zonlicht, te veel medicijnen kunnen leiden tot een ontregelde werking van je genen.

Een goed voorbeeld van de invloed van voedings- en leefgewoonten is Diabetes type 2. Het lichaam is niet meer in staat om het bloedsuikergehalte op peil te houden. Deze aandoening kwam vroeger vooral bij oudere mensen voor en werd daarom "ouderdomssuiker" genoemd. Steeds meer jonge mensen hebben Diabetes type 2. Door orthomoleculaire behandelingen worden het voedingspatroon, de leefgewoonten en omgevingsfactoren geleidelijk aangepast waardoor de genen zich ook weer kunnen aanpassen. 

Wat doet orthomoleculaire therapie voor jou als jij last hebt van stressklachten?

Na het basistraject (bedoeld om weer rust in je hoofd en lichaam te krijgen) bekijk ik samen met jou wat je lichaam nog meer nodig heeft om te gaan herstellen en energie aan te maken. Dit kan begeleiding zijn op het gebied van je spijsvertering, hormonen, immuunsysteem, bewegingsapparaat of neurotransmitters (stofjes die de hersenen aanmaken).

Orthomoleculaire behandelingen hebben net als bij voetreflexologie het doel om het herstelmechanisme van het lichaam te stimuleren en het evenwicht in het lichaam terug te brengen.

Soms kan het nodig zijn om (tijdelijk) voedingssupplementen in te zetten om de lichaamsprocessen te ondersteunen. Het gaat dan om supplementen van hoogwaardige kwaliteit. Als je voedingssupplementen naast reguliere medicijnen of andere middelen zoals homeopathie gebruikt of gaat gebruiken raad ik je aan om je arts, apotheker of therapeut op de hoogte te stellen.

Veelgestelde vragen over voedingssupplementen

 

  • Waarom zou ik voedingssupplementen willen gebruiken?

Met gezonde voeding, supplementen en lichaamsbeweging kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen of opgelost. Als je niet dagelijks (biologische) groente en fruit eet, regelmatig vis eet en voldoende in de zon komt zal een basissuppletie nodig zijn om klachten te voorkomen. Deze basissuppletie bestaat uit multivitaminen en -mineralen, omega-3, vitamine C, vitamine D en magnesium.

  • Hoef ik dan niet meer op mijn voeding te letten als ik supplementen gebruik?

Sommige mensen denken dat een multivitamine alle voedingsstoffen bevat en gaan dan ongezonder eten. Een supplement is een aanvulling en geen vervanging van voedingsstoffen die in goede voeding zitten. Gezonde voeding komt op de eerste plaats.

  • Zijn goedkope supplementen net zo effectief als dure supplementen?

Er zijn veel verschillende merken, doseringen en prijzen. Meestal ben je met goedkope supplementen op de lange termijn duurder uit. In goedkope supplementen worden vaak mineralen en andere stoffen gebruikt die je lichaam slecht kan opnemen. Ook de verhoudingen tussen de stoffen moeten kloppen. Laat je daarom goed adviseren.

  • Kan ik zelf uitzoeken welk supplement ik af en toe nodig heb?

Als je klachten hebt kan af en toe een supplement slikken ervoor zorgen dat je je wat beter gaat voelen. Het kan echter ook zijn dat de oorzaak van je klachten niet is opgelost. Mensen slikken vaak diverse supplementen omdat ze op internet goede beoordelingen hebben gelezen, van een bekende hebben gehoord dat het bij die persoon goed werkte of ze denken dat voedingssupplementen natuurlijke producten zijn en daarom geen kwaad kunnen. Heb je, ondanks gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning en het gebruik van supplementen nog steeds klachten hebt, schakel dan een deskundige in.   

  • Kan iedereen zomaar supplementen slikken?

Als je medicijnen gebruikt of een ernstige ziekte hebt, laat je dan goed informeren. Bepaalde supplementen kunnen in combinatie met medicijnen op elkaar reageren met vervelende gevolgen. Het komt ook vaak voor dat mensen hun medicijnen tegelijk met de supplementen innemen of met te weinig tijd tussen de medicijnen en supplementen.