Stressprikkels vermijden in het dagelijks leven? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Niet alleen door werkstress (door bijvoorbeeld krappe deadlines en te veel verantwoordelijkheden) kun je overbelast raken. Denk ook aan mantelzorg, problemen in de familiesfeer, combinatie werk en gezin. Wist je dat het lichaam ook slaaptekort, verkeerde voeding, (te veel) medicijnen, (te veel) suiker, zoetstoffen, lawaai, overmatig sporten, milieuvervuiling als stressprikkels ervaart?

Herken jij wel (tijdig) de signalen van je lichaam als je onder spanning staat?

Kortdurende stress is een natuurlijke reactie van je lichaam om alert te blijven, in actie te komen en dingen voor elkaar te krijgen. Zodra de stressreactie voorbij is, kan je lichaam weer herstellen en blijf je veerkrachtig. Dit valt onder gezonde stress.

Ons zenuwstelsel heeft een soort gaspedaal (sympaticus) en een rempedaal (parasympaticus). Als je te vaak of te intens onder spanning staat raakt de balans in je zenuwstelsel ontregeld. Je raakt overprikkeld, je lichaam komt niet goed in de ruststand en je immuunsysteem blijft in de ontstekingsstand staan. Langdurige stress kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals

 • spanning en pijn in je nek en schouders
 • hoofdpijn
 • pijn in je onderrug
 • maag- en darmklachten
 • pijn over je hele lichaam

Het kan zijn dat je ook last krijgt van klachten zonder direct medische oorzaak zoals

 • slecht slapen
 • piekeren
 • somberheid
 • vermoeidheid
 • onrust
 • snel geïrriteerd zijn
 • bij vrouwen: ontregelde menstruatie

Door je klachten ervaar je nog meer stress!

Voor iedereen is de stressbeleving anders. Wat voor de ene persoon stressvol is, is dat voor de andere persoon weer niet. Daarnaast reageren vrouwen door een andere hormoonhuishouding op een andere manier op stresssituaties dan mannen.

Ben je gevoelig voor spanningen en krijg je het toch niet goed voor elkaar om vaker rust te nemen? Door op tijd hulp in te schakelen kun je voorkomen dat je door de aanhoudende stressprikkels overspannen of zelfs opgebrand raakt! Een burn-out ontstaat heel geleidelijk. Je lichaam kan zich dan niet meer herstellen en trapt voor jou op de rem. De hoofdklacht bij een burn-out is vermoeidheid en de klachten duren langer dan zes maanden. Kenmerkend aan een burn-out is het gevoel van uitputting gecombineerd met emotionele instabiliteit, plotselinge vermindering van o.a. je geheugen en je kunt complexe, dagelijkse handelingen niet meer goed begrijpen en uitvoeren.

Mijn visie:

Als je lichamelijke en mentale gezondheid in evenwicht zijn, kun je nieuwe uitdagingen makkelijker aan.

Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en bewuste keuzes te maken om van je (terugkerende) gezondheidsklachten af te komen.

Je voeten zijn een weerspiegeling van je hele lichaam

Wist je dat er op je voeten gebieden zijn die in verbinding staan met je organen, klieren en andere delen van je lichaam? Dat is het uitgangspunt van voetreflexologie. Elke voet weerspiegelt een lichaamshelft en de reflexzones van je hoofd, hersenen en bijholten zijn op je tenen te vinden. 

Via de reflexzones werk ik indirect op delen in je lichaam die extra aandacht vragen. De druk op de zenuwen en bloedvaten neemt af waardoor de betreffende zone zich ontspant. De diepe ontspanning tijdens een sessie is essentieel om je lichaam te ondersteunen. De energiedoorstroming in je lichaam verbetert. Je organen en weefsels worden beter doorbloed en afvalstoffen worden effectiever afgevoerd. 

Alle processen in je lichaam gaan beter samenwerken en je natuurlijk herstelvermogen wordt gestimuleerd. Klachten kunnen zo worden verlicht of verholpen. 

Voetreflexologie is beslist niet “trendy” of zweverig. Bij deskundige toepassing is deze behandelmethode veilig en met een dieper effect op je lichaam en geest dan bij een gewone voetmassage. Voetreflexologie is geen vervanging van behandelingen in de reguliere zorg maar een krachtige en waardevolle aanvulling en ondersteuning op medische behandelingen. 

Je voeten dragen

letterlijk en figuurlijk

de rest van je lichaam.

 

 

Alles staat met elkaar in verbinding.

Hoe verloopt een behandeltraject?

Bij gezondheidsklachten adviseer ik om te starten met het basistraject: intake + eerste voetreflexologiesessie gevolgd door 3 wekelijkse sessiesHet is namelijk mijn ervaring dat een eenmalige behandelsessie niet voldoende is om het verschil te maken als je al klachten hebt. 

Nadat je bij mij een afspraak hebt gemaakt, stuur ik je een basisvragenlijst. De ingevulde lijst ontvang ik graag vóór je eerste bezoek terug. Bij de eerste afspraak stel ik aanvullende vragen zodat ik je beter kan begeleiden. Daarna volgt een korte voetenanalyse. Ik kijk of je bijvoorbeeld veel eelt op je voetzolen hebt. De eerste voetreflexologiesessie is vooral bedoeld om de klachten die je hebt benoemd in kaart te brengen. Het behandelplan wordt op je persoonlijke situatie afgestemd en er wordt een behandelovereenkomst getekend. 

Ik help je om op een andere manier naar je dagelijkse voeding te kijken. Krijgt je lichaam wat het nodig heeft om gezond te blijven? Af en toe iets ongezonds eten en daar bewust van genieten hoort bij een gezonde leefstijl. Bij aanhoudende stress verbruikt je lichaam meer voedingsstoffen en bij een langdurig tekort aan nuttige voedingsstoffen kun je uiteenlopende gezondheidsklachten krijgen. Ook denk ik met je mee over leefstijlaanpassingen. Niet alleen wat je wel of niet eet maar ook te weinig beweging, onvoldoende zonlicht, roken, chemische stoffen, te veel medicijnen, (verdrongen) emoties, je denkpatronen hebben een grote invloed op je gezondheid. Welke veranderingen ben je bereid door te voeren om (sneller) van je gezondheidsklachten af te komen? Je krijgt een basisadvies met betrekking tot je voeding en leefstijl. 

Ik kijk op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied naar je klachten en de aandacht gaat naar jou als persoon en niet uitsluitend naar jouw klachten. Dit is een natuurgeneeskundige benadering. Ik stel geen medische diagnose. Ik luister graag naar wat je te vertellen hebt omdat dit kan bijdragen aan jouw herstel. Als er stilte tijdens de behandeling nodig is dan geef ik dat aan.

Na het basistraject evalueren we het resultaat van de behandelingen. De meeste cliënten boeken vervolgsessies om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Over het algemeen kunnen er 8 tot 10 behandelsessies nodig zijn. Langer bestaande klachten vergen meer tijd en geduld.

Omdat ieder lichaam anders reageert bekijken we of het mogelijk is dat er meer tijd (2 weken of langer) tussen de vervolgsessies is.

Soms kan het nodig zijn om supplementen in te zetten om je lichaamsprocessen (tijdelijk) te ondersteunen. Indien gewenst kan ik je adviseren over specifieke voedingssupplementen. Het gaat dan om supplementen met een hoge (in plaats van minimale) dosering en die goed door je lichaam kunnen worden opgenomen. 

Na een behandeltraject komen mijn cliënten gemiddeld eenmaal per maand terug voor een "onderhoudsbehandeling".

Met mijn behandelingen begeleid ik je stap voor stap naar:

 • Ontspanning van lichaam en geest. De spanning neemt op een zachte, veilige manier af. Je ervaart meer rust.
 • Beter contact met je lichaam. Je wordt je bewuster van je lichaam en je gaat beter voor jezelf zorgen.
 • Je beter voelen. Je gaat beter slapen, je lichaam en geest kunnen ’s nachts beter herstellen en je werkt aan een betere weerstand.
 • Tijd voor jezelf nemen. Je hebt een rustmoment in deze hectische maatschappij.
 • Oude patronen loslaten. Je ervaart meer rust en bent beter bestand tegen situaties die stress veroorzaken. 

Een behandeltraject is een waardevolle investering in jezelf 

Basistraject

Je zenuwstelsel in balans brengen

Stress verminderen

 • Intake + eerste voetreflexologiesessie (totaal ± 1,5 uur)
 • 3 vervolgsessies van ± 1 uur (1x per week)
 • Basisadvies over voeding en leefstijl
 • Behandelplan "op maat"
 • Evaluatie

235

Betaling na iedere sessie.

Factuur, per e-mail, na iedere sessie.

(Gedeeltelijke) vergoeding vanuit de meeste aanvullende verzekeringen.

 

Vervolgsessies 

Rust in je hoofd en lichaam

Bewuste keuzes maken

 • Na het basistraject: wekelijks of met meer tijd tussen de sessies
 • Eventueel aanvullende testen of voedingssupplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen en komen niet in aanmerking voor vergoeding.

€ 60 (1 uur)

€ 70 (75 minuten) 

Betaling na iedere sessie.

Factuur, per e-mail, na iedere sessie.

(Gedeeltelijke) vergoeding vanuit de meeste aanvullende verzekeringen.

Introductiesessie/eerste afspraak

voor nieuwe cliënten

Als je eerst wilt ervaren of mijn behandelingen bij jou passen dan kun je de intake + eerste voetreflexologiesessie als introductiesessie boeken.

Ik hanteer hiervoor tijdelijk een speciaal tarief (normaal € 90).

€ 55 

Betaling na de sessie.

Factuur, per e-mail, na de sessie.

Heb je geen klachten maar ben je wel gevoelig voor spanningen? Na de eerste afspraak/introductiesessie kun je bijvoorbeeld 1 x per maand een behandeling boeken voor een betere weerstand en op een zachte manier stressklachten voorkomen.

Vergoeding vanuit je zorgverzekering?

Veel zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) de behandelkosten vanuit de aanvullende verzekering. Informeer zelf bij je zorgverzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt. Ik ben aangesloten bij de VNRT en de RBCZ. Bij vergoeding voor alternatieve behandelingen kun je zoeken op reflexzonetherapie of voetreflextherapie. Je betaalt per behandelsessie en daarna declareer je de behandelkosten zelf bij je zorgverzekeraar. Het deel dat niet wordt vergoed is je eigen bijdrage en gaat niet van je eigen risico af. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Locatie van de praktijk: Oude Haagweg 126-G, 2552 GS Den Haag.
 • Overdag is er voldoende gratis parkeergelegenheid in de omgeving.
 • Trek kleding aan die prettig zit en niet knelt. Ik werk vooral op voeten, onderbenen en knieën.
 • Het gebruik van handdoeken en andere materialen is bij de prijs inbegrepen.
 • Eventueel aanvullende testen en voedingssupplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen en worden niet vergoed.
 • Je betaalt via pin of betaalverzoek. De factuur krijg je per e-mail nagestuurd.

Ervaringen van enkele cliënten

Hannie: "Sinds ik bij Eveline in behandeling ben zit ik weer goed in mijn vel.  Er is aandacht voor mijn klachten, die vakkundig worden behandeld zodat ik mij weer een beter mens voel." 

Bianca: "De voetreflexologiebehandeling van Eveline is altijd heel ontspannend. Ik krijg altijd persoonlijke aandacht bij Eveline. Ook geeft ze uitleg over de behandeling. Ik ga er altijd met plezier naartoe." 

Marieke: "Na jarenlange stressklachten voel ik me nu eindelijk weer veel meer ontspannen en slaap beter. Ik slikte flink wat paracetamol tegen hoofdpijn. Door de voetreflexologie ook van mijn hoofdpijn verlost. Eveline is zeer deskundig, een fijne persoonlijkheid met gevoel voor humor, geeft goede adviezen en bereidt zich altijd goed voor. Interessant dat voeten een weerspiegeling zijn van je gehele lichaam en dus ook van pijnplekken en organen. Tijdens een behandeling voelde ik vaak dat mijn energie weer begon te stromen; alsof er een barricade werd opgeheven. Elke keer weer jammer dat het uur voorbij was." 

Icha: "Fijne behandelingen ervaren bij Eveline. Ik voelde me ontspannen (viel soms heerlijk in slaap) en ging weg als herboren. Wanneer ik weer een voetreflexologiemassage nodig heb zal ik zeer zeker weer van haar diensten gebruik maken." 

Figen: "Ik heb ik bij Eveline een intake en eerste voetreflexologiesessie geboekt omdat ik al 2,5 jaar aanhoudende tintelingen in mijn hand had. Voor mijn klachten heeft de arts een diagnose gesteld. Nadat ik de deur uitliep na de eerste sessie merkte ik dat ik in 3 vingers weer gevoel had, zonder tintelingen. Ik was verwonderd over dit snelle resultaat en nu 2 maanden later heb ik nog steeds gevoel in mijn vingers. Bij mijn tweede behandeling merkte ik al op dat er niet veel gevoelige punten op mijn voeten waren. Dank je wel voor je zorg, Eveline."

Je hebt maar één lichaam dus wees er zuinig op

Heb je hulp nodig om van je stressklachten af te komen?

Verstuur het ingevulde contactformulier.  Ik neem contact met je op om te bespreken wat bij je past en om een afspraak in te plannen.Ben je verhinderd voor een afspraak?

Laat dit minstens 24 uur van tevoren telefonisch of via WhatsApp weten omdat ik tijd voor je reserveer. Bij niet of te laat afmelden wordt het tarief van de afgesproken behandeling in rekening gebracht. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Over mij (Eveline)

Het is weer een tijd geleden dat er bovenop mijn hectische leven te veel gebeurde waar ik geen invloed op had. 

Er was sprake van ongezonde stress en ik ging na wat er nodig was om weer overzicht en rust te krijgen. Geleidelijk aan is het mij gelukt om de omstandigheden, waar ik wel invloed op had, te veranderen. 

Bij die veranderingen is onder andere reflexologie voor mij heel belangrijk geweest.

 

Veelgestelde vragen over mijn behandelingen

Heb ik een doorverwijzing van de huisarts nodig?

Een afspraak maken kan met en zonder doorverwijzing van je huisarts of een andere zorgverlener. Bij ernstige gezondheidsklachten adviseer ik je om eerst je huisarts of een specialist te raadplegen.

Merk ik meteen iets van de behandelingen?

Tijdens een voetreflexologiesessie kun je reacties opmerken zoals gapen, borrelende darmen, tintelingen in het hele lichaam. Na een behandeling kun je bijvoorbeeld meer urineren, een ander ontlastingspatroon hebben, meer transpireren. Ook kun je verergering van je klachten of een intens ontspannen gevoel hebben. Deze reacties geven aan dat het lichaam het evenwicht probeert te herstellen. Probeer daarom je dag niet vol te plannen na een behandeling. De reacties verdwijnen meestal binnen twee dagen. Voldoende lauw water drinken na een behandeling helpt om de vrijgekomen afvalstoffen sneller door het lichaam te laten afvoeren.

Hebben alleen de voeten reflexzones? 

Voetreflexologie wordt het meest toegepast binnen de reflexologie. Op de handen, hoofd en gezicht, rug en oren zijn er ook reflexzones. Wanneer er niet op de voeten kan worden gewerkt (bij o.a. een botbreuk, zweren, schimmel, jicht, artritis en vaatziekten) kan er op de handen worden gewerkt. Dit kan ook als iemand liever een behandeling op de handen in plaats van de voeten wil.

Wanneer kan ik helemaal geen voetreflexologie ondergaan?

Bij infecties, besmettelijke ziekten, trombose.

   Welke aanvullende technieken kunnen er worden toegepast?

   De basis van mijn behandelingen is de westerse reflexzonetherapie. Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam in 10 verticale zones is verdeeld. Meer informatie over reflexzonetherapie en de wetenschappelijke onderbouwing vind je op de website van de beroepsvereniging (www.vnrt.nl).

   • Acupressuur

   Acupressuur is net als reflexologie een drukpunttherapie. De basis van deze behandelvorm ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. Hier wordt gebruik gemaakt van acupunctuurpunten maar dan zonder naalden. Deze punten liggen op energiekanalen die meridianen worden genoemd. 

   • Verticale Reflexzone Therapie (VRT) en Synergetische Reflextherapie (SR)

   Bij deze techniek wordt de behandeling kort op de bovenkant van de voeten of handen uitgevoerd terwijl de cliënt staat of zit. Doordat het gewicht op de voeten of handen rust kunnen dieper gelegen reflexzones worden bereikt.

   Bij SR wordt er tegelijk op de voet- en handreflexzones gewerkt. Bij orthopedische klachten kan deze techniek voor snel resultaat in mobiliteit zorgen.

   • Metamorfosemassage

   Deze techniek is ontstaan uit de reflexzonetherapie. Metamorfosemassage helpt je om sneller door een moeilijke periode te komen. Dat kan zijn wanneer je moeite hebt om ingrijpende gebeurtenissen in je leven te verwerken maar ook om je bewust te worden van wie je in wezen bent. De reflexzones van de wervelkolom op de voeten, de handen en het hoofd worden heel zacht gemasseerd. De massage helpt om meer balans tussen denken en voelen te krijgen zodat je vastzittende patronen los kunt laten en tot handelen over kunt gaan. 

   Veelgestelde vragen over voedingssupplementen

   Waarom zou ik voedingssupplementen willen gebruiken?

   Met gezonde voeding, lichaamsbeweging en supplementen kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen of opgelost. Als je niet dagelijks (biologische) groente en fruit eet, regelmatig vis eet en voldoende in de zon komt zal een basissuppletie nodig zijn om klachten te voorkomen. Deze basissuppletie bestaat o.a. uit een goede multivitaminen- en mineralencomplex.

   Gezonde voeding komt op de eerste plaats. Een supplement is een "aanvulling" en geen vervanging van voedingsstoffen die in goede voeding zitten. 

   Zijn goedkope supplementen net zo effectief als duurdere supplementen?

   In goedkope supplementen worden vaak stoffen gebruikt die je lichaam slecht kan opnemen. De verhouding tussen de stoffen moet ook kloppen. Laat je goed adviseren. Er zijn veel verschillende merken, doseringen en prijzen. 

   Kan ik zelf uitzoeken welk supplement ik nodig heb bij een bepaalde klacht?

   Je kunt je beter gaan voelen als je een supplement slikt maar het kan zijn dat de oorzaak van je klachten niet is opgelost. Mensen slikken vaak diverse supplementen omdat ze bijvoorbeeld op internet goede beoordelingen hebben gelezen, van een bekende hebben gehoord dat het bij die persoon goed werkte of ze denken dat voedingssupplementen natuurlijke producten zijn en daarom geen kwaad kunnen. Schakel een deskundige in als je, ondanks gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning en het gebruik van supplementen nog steeds klachten hebt.  

   Supplementen en medicijnen.

   Laat je goed informeren als je medicijnen gebruikt of een ziekte hebt. Vaak nemen mensen hun medicijnen tegelijk met de supplementen in of zit er te weinig tijd tussen het innemen van de medicijnen en supplementen. Bepaalde supplementen met medicijnen combineren kan ongewenste gevolgen hebben. Als je voedingssupplementen naast reguliere medicijnen of andere middelen zoals homeopathie gebruikt of gaat gebruiken raad ik je aan om je arts, apotheker of therapeut daarvan op de hoogte te stellen.


   Ziekteverzuim terug dringen

   Wist je dat reflexzonemassage sinds 2010 ook in bedrijven wordt ingezet om ziekteverzuim te voorkomen en terug te dringen? Een mooie methode om ervoor te zorgen dat werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk blijven.

   De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT) heeft overeenstemming bereikt met de belastingdienst om reflexzonemassage, onder bepaalde voorwaarden, te zien als gericht vrijgestelde arboverstrekking. Dit besluit is landelijk van toepassing. Op de website van de beroepsvereniging kun je hier meer over lezen.