Stressprikkels vermijden in het dagelijks leven? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Naast werkstress (door bijvoorbeeld krappe deadlines en te veel verantwoordelijkheden) zijn er genoeg andere oorzaken waardoor je overbelast kunt raken. Denk aan mantelzorg, problemen in de familiesfeer, combinatie werk en gezin.

Wist je dat slaaptekort, verkeerde voeding, medicijnen, (te veel) suiker, zoetstoffen, lawaai, overmatig sporten, milieuvervuiling ook belangrijke veroorzakers van stress zijn? Het lichaam maakt namelijk geen onderscheid tussen de verschillende stressprikkels.

Herken jij wel tijdig de signalen van je lichaam als je onder spanning staat?

Kortdurende stress is een natuurlijke reactie van je lichaam om alert te blijven, in actie te komen en dingen voor elkaar te krijgen. Zodra de stressreactie voorbij is, kan je lichaam weer herstellen. Dit valt onder gezonde stress.

Als je echter langdurig of te intens onder spanning staat heeft dit een negatief effect op je gezondheid. Je raakt overprikkeld en je lichaam komt niet goed in de ruststand. Het immuunsysteem blijft in de ontstekingsstand staan. 

Langdurige stress is de oorzaak van veel klachten en kan zich uiten in fysieke klachten zoals

 • spanning en pijn in je nek en schouders
 • hoofdpijn
 • pijn in je onderrug
 • pijn over je hele lichaam

Ook kun je last krijgen van klachten zonder een direct medische oorzaak zoals

 • niet in slaap kunnen komen
 • slecht doorslapen
 • moeite met concentreren
 • somberheid
 • snel gepikeerd zijn
 • vermoeidheid
 • vaak een grieperig gevoel
 • ontregelde stoelgang
 • bij vrouwen: ontregelde menstruatiecyclus

 

Gezondheidsklachten zorgen ook voor meer stress.

Voor iedereen is de stressbeleving anders. Daarnaast reageren vrouwen door een andere hormoonhuishouding op een andere manier op stresssituaties dan mannen.

Ben je gevoelig voor spanningen?

Grote kans dat je wel weet dat je dan wellicht meer rust zou moeten nemen, maar dat toch niet goed voor elkaar krijgt in de praktijk. Door op tijd hulp in te schakelen kun je voorkomen dat de aanhoudende stressprikkels tot overspannenheid leiden of dat je opgebrand raakt!

Een burn-out ontstaat heel geleidelijk. Het lichaam kan zich dan niet meer herstellen, de hoofdklacht is vermoeidheid en de klachten duren langer dan zes maanden. Kenmerkend aan een burn-out is het gevoel van uitputting gecombineerd met emotionele instabiliteit, plotselinge vermindering van o.a. je geheugen en het niet meer goed kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe, dagelijkse handelingen.

Over mij (Eveline)

Het is weer een tijd geleden dat er bovenop mijn hectische leven te veel gebeurde waar ik geen invloed op had. Het kostte mij steeds meer moeite om mijn rust te bewaren, ik had moeite mij te concentreren en voelde mij vaak niet zo goed.

Ik besefte dat er sprake was van ongezonde stress. Geleidelijk aan is het mij gelukt om de omstandigheden, waar ik wel invloed op had, te veranderen.

Ik kreeg weer rust en energie.

Bij die veranderingen is reflexologie voor mij heel belangrijk geweest. Sindsdien sta ik regelmatig stil bij mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Mijn visie:

Als je lichamelijke en geestelijke gezondheid in evenwicht zijn, kun je nieuwe uitdagingen makkelijker aan.

Heb je (terugkerende) gezondheidsklachten? Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en inzicht te krijgen wat de oorzaak van je klachten is.

Je voeten zijn een weerspiegeling van je hele lichaam

Wist je dat er op je voeten gebieden (reflexzones) zijn die in verbinding staan met je organen, klieren en andere delen van je lichaam? Dat is het uitgangspunt van voetreflexologie. Zo heeft je borstgebied een bijbehorende zone op de bal van je voet en wordt je hoofd in je tenen weerspiegeld.

Ik stimuleer met de duim en vingers de reflexzones en reflexpunten op je voeten met de juiste druktechnieken. Het doel is om het natuurlijk evenwicht van het lichaam te herstellen. 

Stressvermindering is een van de belangrijkste voordelen van voetreflexologie. De spierspanning en emotionele spanning nemen af. 

Voetreflexologie gaat verder dan voetmassage omdat er bewust met bepaalde punten wordt gewerkt die overeenkomen met delen in je lichaam die extra aandacht vragen. Door het therapeutisch inzetten van voetreflexologie ervaar je minder (pijn)klachten. Je gaat je beter voelen.

Als reflexologie deskundig wordt toegepast, is het een veilige behandelmethode voor jong en oud.

Wat doet voetreflexologie voor jou als je last hebt van aanhoudende stress?

 • Helpt op een veilige, zachte manier om spanning in je lichaam af te bouwen.
 • Brengt de energie vanuit je hoofd naar je voeten.
 • Verbetert je slaappatroon waardoor je lichaam en geest ’s nachts beter kunnen herstellen.
 • Je krijgt meer energie en ervaart meer innerlijke rust.
 • Vermindert lichamelijke klachten.
 • Helpt je om oude patronen los te laten.
 • Je neemt meer tijd voor jezelf.
 • Je bent beter bestand tegen situaties die stress veroorzaken.

Je voeten dragen letterlijk en figuurlijk de rest van je lichaam

Hoe verloopt een hersteltraject?

Nadat je bij mij een afspraak hebt gemaakt, stuur ik je een vragenlijst die je thuis kunt invullen. De ingevulde lijst ontvang ik graag vóór je eerste bezoek terug.

Bij de eerste afspraak starten we met een gesprek waarin ik je graag beter wil leren kennen. Hoe completer het beeld dat ik van je heb, hoe beter ik je kan begeleiden. Daarna mag je je schoenen uitdoen en in de behandelstoel plaats nemen. Ik doe eerst een voetenobservatie om te kijken naar onder andere de vorm en de stand van je voeten en tenen. Ik kijk ook of je bijvoorbeeld veel eelt op je voetzolen hebt. Via je voeten krijg ik informatie over je algemene gezondheid. De eerste behandeling is bedoeld om de klachten die je hebt benoemd in kaart te brengen. 

Met alle gegevens stel ik in overleg met jou een behandelplan en een behandelovereenkomst op. Ik stel geen medische diagnose maar een reflexologische diagnose. Het behandelplan is op je persoonlijke situatie afgestemd en dus "op maat". Tijdens het traject wordt zowel op lichamelijk, mentaal als emotioneel gebied naar je klachten gekeken. 

Bij gezondheidsklachten adviseer ik een basistraject die bestaat uit een intake met eerste behandeling en 3 vervolgsessies. Na het basistraject stemmen we samen af of er vervolgsessies nodig zijn om je van je stressklachten af te helpen.

Als je liever eerst wil ervaren of voetreflexologie bij je past, ben je van harte welkom voor een introductiesessie (intake en eerste behandeling).

Losse behandeling

Ik bied in de basis geen losse behandelingen aan, omdat mijn ervaring is dat een losse behandeling niet genoeg is om het verschil te maken. Na een hersteltraject komen de meeste cliënten eens in de zoveel tijd terug voor een onderhoudsbehandeling.

Heb je (nog) geen gezondheidsklachten maar ben je gevoelig voor spanningen dan is een basistraject ook aan te raden om tot rust te komen.

Een hersteltraject is een waardevolle investering in jezelf 

Introductiesessie/eerste afspraak
Intake + 1 behandelsessie voetreflexologie
OM TE ERVAREN WAT VOETREFLEXOLOGIE MET JE DOET
* 75 - 90 minuten
€ 70
Speciale prijs (normaal € 90)
De introductiesessie is het eerste deel van het basistraject. De intentie is om hierna verder te gaan met de rest van het basistraject.
Basistraject
Intake + 4 behandelsessies voetreflexologie
RUST IN JE HOOFD EN LICHAAM
* Eerste afspraak (75 - 90 minuten)/intake + behandelsessie
* 3 vervolgsessies van 60 minuten
* Behandeling éénmaal per week
* Behandelplan afgestemd op jouw persoonlijke situatie
€ 250
Betaling per behandelsessie
Factuur na iedere behandelsessie
Deze sessies hebben we nodig om je zenuwstelsel in evenwicht te brengen en rust in je hoofd en lichaam te krijgen. Door de diepe ontspanning kan je lichaam beter herstellen. Indien nodig krijg je advies over je voeding en leefgewoonten.
Vervolgsessies
OM VAN JE STRESSKLACHTEN AF TE KOMEN
* Behandelplan afgestemd op jouw persoonlijke situatie
€ 60 per sessie van 60 minuten
€ 10 per 15 minuten extra
Betaling per behandelsessie
Factuur na iedere behandelsessie
Over het algemeen bestaat een hersteltraject uit 10 behandelsessies. Langer bestaande klachten vergen meer geduld en tijd.
We bekijken stap voor stap wat je nog nodig hebt om van je stressklachten af te komen. Je krijgt advies "op maat". Het totale aantal behandelingen is afhankelijk van je gezondheidsklachten en hoe jouw lichaam reageert.
De vervolgsessies zijn éénmaal per week of met meer tijd tussen de vervolgsessies.
Let op: de kosten voor eventueel aanvullende testen en voedingssupplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Orthomoleculaire behandelingen maken het compleet

Zowel voetreflexologie als orthomoleculaire behandelingen hebben als doel om het natuurlijk evenwicht in het lichaam terug brengen en het lichaam sterker te maken. Een combinatie van deze behandelmethoden kan allerlei soorten stress verminderen waardoor je minder klachten hebt. Het effect van de behandelingen wordt vergoot.

Als mens verschillen we genetisch van elkaar en je aanleg bepaalt voor een groot deel wie je bent. De hoeveelheid voedingsstoffen die je nodig hebt verschilt daardoor per persoon. Bij aanhoudende stress verbruikt je lichaam ook meer voedingsstoffen. Als je gedurende lange tijd een tekort aan nuttige voedingsstoffen hebt kun je uiteenlopende gezondheidsklachten krijgen.

Niet alleen wat je wel of niet eet maar ook je leefgewoonten en leefomgeving hebben een grote invloed op je gezondheid. Trauma's, (verdrongen) emoties, chemische stoffen, te weinig beweging, onvoldoende zonlicht, te veel medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de werking van je genen ontregeld raakt.

Als er na het basistraject vervolgsessies nodig zijn, bekijken we samen aan de hand van je voeding en leefgewoonten op welk gebied je meer advies en begeleiding nodig hebt. Dit kan op het gebied van je spijsvertering, hormonen, immuunsysteem, bewegingsstelsel of neurotransmitters zijn. Soms kan het nodig zijn om (tijdelijk) voedingssupplementen in te zetten om je lichaamsprocessen te ondersteunen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Locatie van de praktijk: Oude Haagweg 126-G, 2552 GS Den Haag
 • Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de omgeving.
 • Trek kleding aan die niet knelt en prettig zit. Ik werk vooral op de voeten, onderbenen en knieën.
 • Het gebruik van handdoeken en andere materialen is bij de prijs inbegrepen.
 • Eventueel aanvullende testen en voedingssupplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Hoe anderen mijn behandelingen hebben ervaren

"Sinds ik bij Eveline in behandeling ben zit ik weer goed in mijn vel. Er is aandacht voor mijn klachten, die vakkundig worden behandeld zodat ik mij weer een beter mens voel."

Hannie

"Goede en fijne behandeling door Eveline. Voorkomt voetklachten en laat ongemak en pijn verdwijnen!!"

Hans


Je hebt maar één lichaam dus wees er zuinig op

Wil je graag van je stressklachten af?

Verstuur het ingevulde contactformulier.

Ik neem dan contact met je op om te bespreken wat bij je past en om een intake in te plannen.


Als je aanvullend verzekerd bent voor natuurgeneeswijzen/alternatieve behandelingen vergoedt je zorgverzekeraar mogelijk (een deel van) de behandelkosten. Vraag dit voor de zekerheid na bij je zorgverzekeraar.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VNRT en de overkoepelende organisatie RBCZ.

Veelgestelde vragen 

 • Heb ik een doorverwijzing van de huisarts nodig?

Een afspraak maken kan met en zonder doorverwijzing van je huisarts of een andere zorgverlener. Bij ernstige gezondheidsklachten adviseer ik je om eerst je huisarts of een specialist te raadplegen.

 • Merk ik meteen iets van de behandelingen?

Tijdens een voetrefelxologiebehandeling kun je reacties opmerken zoals gapen, borrelende darmen, tintelingen in het hele lichaam. Na een behandeling kun je bijvoorbeeld meer urineren, meer transpireren. Ook kun je verergering van je klachten of een intens ontspannen gevoel hebben. Deze reacties geven aan dat het lichaam het evenwicht probeert te herstellen. Probeer daarom je dag niet vol te plannen na een behandeling. De reacties verdwijnen meestal binnen twee dagen. Voldoende lauw water drinken na een behandeling helpt om de vrijgekomen afvalstoffen sneller door het lichaam te laten afvoeren.

 • Hebben alleen de voeten reflexzones? 

Er zijn ook reflexzones en reflexpunten op de handen, oren, het gezicht en de rug. Voetreflexologie wordt het meest toegepast. Wanneer de voeten niet te behandelen zijn (bij o.a. een botbreuk, zweren, schimmel, jicht, artritis en vaatziekten) kan er op de handen worden gewerkt. Dit kan ook als iemand liever een behandeling op de handen in plaats van de voeten wil.

 • Wanneer kan ik helemaal geen voetreflexologiebehandeling ondergaan?

Bij infecties en besmettelijke ziekten.

 • Hoe kan ik betalen?

Na afloop van iedere behandelsessie kun je betalen via pin of een Tikkie. De factuur krijg je per e-mail nagestuurd.

    • Welke aanvullende technieken kunnen er worden toegepast?

    De basis van mijn behandelingen is de klassieke reflexzonetherapie. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat het lichaam in 10 verticale zones is verdeeld. De reflexzones worden gestimuleerd.

    Acupressuur

    Acupressuur is net als reflexologie een drukpunttherapie. Hier wordt gebruik gemaakt van acupunctuurpunten maar dan zonder naalden. Deze punten liggen op energiekanalen die meridianen worden genoemd.

    Verticale reflextherapie (VRT) en synergetische reflextherapie (SR)

    Bij deze techniek wordt de behandeling  kort op de bovenkant van de voeten of handen uitgevoerd terwijl de cliënt staat of zit. Door deze gewichtsdragende positie is er toegang tot diepere reflexzones.

    Bij SR wordt er tegelijk op de voet- en handreflexzones gewerkt.

    Bij orthopedische klachten kan deze techniek voor snel resultaat in mobiliteit zorgen.

    Metamorfosemassage

    Deze techniek is ontstaan uit de reflexzonetherapie en helpt je om sneller door een moeilijke periode te komen. Dat kan zijn wanneer je moeite hebt om ingrijpende gebeurtenissen in je leven te verwerken maar ook om je bewust te worden van wie je in wezen bent. De reflexzones van de wervelkolom op de voeten, de handen en het hoofd worden heel zacht gemasseerd. De massage helpt om vastzittende patronen los te laten en tot handelen over te gaan.

    Veelgestelde vragen over voedingssupplementen

    • Waarom zou ik voedingssupplementen willen gebruiken?

    Met gezonde voeding, supplementen en lichaamsbeweging kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen of opgelost. Als je niet dagelijks (biologische) groente en fruit eet, regelmatig vis eet en voldoende in de zon komt zal een basissuppletie nodig zijn om klachten te voorkomen. Deze basissuppletie bestaat o.a. uit een goede multivitaminen- en mineralencomplex.

    • Hoef ik dan niet meer op mijn voeding te letten als ik supplementen gebruik?

    Gezonde voeding komt op de eerste plaats. Een supplement is een "aanvulling" en geen vervanging van voedingsstoffen die in goede voeding zitten. 

    • Zijn goedkope supplementen net zo effectief als dure supplementen?

    Er zijn veel verschillende merken, doseringen en prijzen. In goedkope supplementen worden vaak stoffen gebruikt die je lichaam slecht kan opnemen. De verhouding tussen de stoffen moet ook kloppen. Laat je daarom goed adviseren.

    • Kan ik zelf uitzoeken welk supplement ik nodig heb bij een bepaalde klacht?

    Waarschijnlijk ga je je iets beter voelen als je een supplement slikt. Het kan ook zijn dat de oorzaak van je klachten niet is opgelost. Mensen slikken vaak diverse supplementen omdat ze bijvoorbeeld op internet goede beoordelingen hebben gelezen, van een bekende hebben gehoord dat het bij die persoon goed werkte of ze denken dat voedingssupplementen natuurlijke producten zijn en daarom geen kwaad kunnen. Schakel een deskundige in als je, ondanks gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning en het gebruik van supplementen nog steeds klachten hebt.  

    • Kan iedereen zomaar supplementen slikken?

    Bepaalde supplementen met medicijnen combineren kan ongewenste gevolgen hebben. Laat je goed informeren als je medicijnen gebruikt of een ziekte hebt. Vaak nemen voor mensen hun medicijnen tegelijk met de supplementen in of met te weinig tijd tussen het innemen van de medicijnen en supplementen. Als je voedingssupplementen naast reguliere medicijnen of andere middelen zoals homeopathie gebruikt of gaat gebruiken raad ik je aan om je arts, apotheker of therapeut op de hoogte te stellen.

    Ziekteverzuim terug dringen

    Wist je dat reflexzonemassage sinds 2010 ook in bedrijven wordt ingezet om ziekteverzuim te voorkomen en terug te dringen? Een mooie methode om ervoor te zorgen dat werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk blijven.

    De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT) heeft overeenstemming bereikt met de belastingdienst om reflexzonemassage, onder bepaalde voorwaarden, te zien als gericht vrijgestelde arboverstrekking. Dit besluit is landelijk van toepassing. Op de website van de beroepsvereniging kun je hier meer over lezen.