Stressprikkels vermijden in het dagelijks leven? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Niet alleen door werkstress (door bijvoorbeeld krappe deadlines en te veel verantwoordelijkheden) kun je overbelast raken. Denk ook aan mantelzorg, problemen in de familiesfeer, combinatie werk en gezin. Wist je dat het lichaam ook slaaptekort, verkeerde voeding, (te veel) medicijnen, (te veel) suiker, zoetstoffen, lawaai, overmatig sporten, milieuvervuiling als stressprikkels ervaart?

Kortdurende stress is een natuurlijke reactie van je lichaam om alert te blijven, in actie te komen en dingen voor elkaar te krijgen. Zodra de stressreactie voorbij is, kan je lichaam weer herstellen en blijf je veerkrachtig. Dit valt onder gezonde stress. Ons zenuwstelsel heeft een soort gaspedaal (sympaticus) en een rempedaal (parasympaticus). Als je te vaak of te intens onder spanning staat raakt de balans in je zenuwstelsel ontregeld. Je raakt overprikkeld, je lichaam komt niet goed in de ruststand en je immuunsysteem blijft in de ontstekingsstand staan. 

Langdurige stress kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals

 • spanning en pijn in je nek en schouders
 • hoofdpijn
 • pijn in je onderrug
 • maag- en darmklachten
 • pijn over je hele lichaam

Het kan zijn dat je ook last krijgt van:

 • slecht slapen
 • piekeren
 • somberheid
 • vermoeidheid
 • onrust
 • snel geëmotioneerd of geïrriteerd zijn
 • bij vrouwen: ontregelde menstruatie

Door je klachtern ervaar je nog meer stress!!

Voor iedereen is de stressbeleving anders. Wat voor de ene persoon stressvol is, is dat voor de andere persoon weer niet. Daarnaast reageren vrouwen door een andere hormoonhuishouding op een andere manier op stresssituaties dan mannen.

Herken jij wel (tijdig) de signalen van je lichaam als je vaak gespannen bent?

Zou je vaker meer rust willen nemen maar krijg je dit toch niet goed voor elkaar? Door op tijd hulp in te schakelen kun je voorkomen dat je door de aanhoudende stressprikkels overspannen of zelfs opgebrand raakt! Een burn-out ontstaat heel geleidelijk. Je lichaam kan zich dan niet meer herstellen en trapt voor jou op de rem. De hoofdklacht bij een burn-out is vermoeidheid en de klachten duren langer dan zes maanden. Kenmerkend aan een burn-out is het gevoel van uitputting gecombineerd met emotionele instabiliteit, plotselinge vermindering van o.a. je geheugen en je kunt complexe, dagelijkse handelingen niet meer goed begrijpen en uitvoeren.

Je voeten zijn een weerspiegeling van je hele lichaam

Wist je dat er op je voeten, handen, gezicht en oren gebieden zijn die in verbinding staan met je organen, klieren en andere delen van je lichaam? Dat is het uitgangspunt van reflexologie. Zo zijn de reflexzones van je hoofd, hersenen en bijholten op je tenen te vinden. Elke voet, hand en oor weerspiegelt een lichaamshelft.

Bij voetreflexologie bewerk ik via bepaalde punten op je voeten de delen van je lichaam die extra aandacht vragen. De druk op de zenuwen en bloedvaten neemt af waardoor de betreffende zone zich ontspant. De energiedoorstroming in je lichaam verbetert. Je organen en weefsels worden beter doorbloed en afvalstoffen worden effectiever afgevoerd. Alle processen in je lichaam gaan beter samenwerken en je natuurlijk herstelvermogen wordt gestimuleerd. Klachten kunnen zo worden verlicht of verholpen. 

Voetreflexologie is beslist niet “trendy” of zweverig. Deze behandelmethode heeft een dieper effect op je lichaam en geest dan bij een gewone voetmassage. Naast de diepe ontspanning die essentieel is om je lichaam te ondersteunen richt voetreflexologie zich op het stimuleren van het herstelvermogen van je lichaam. Een krachtige en waardevolle aanvulling en ondersteuning op medische behandelingen en zeker geen vervanging van behandelingen in de reguliere zorg. Voetreflexologie kan ook zeker ter preventie van gezondheidsklachten worden ingezet.

Hoe verloopt een behandeltraject?

Bij gezondheidsklachten adviseer ik om eerst het basistraject van 4 weken te boeken. Het is mijn ervaring dat een eenmalige behandelsessie niet voldoende is om het verschil te maken als je al (langer) klachten hebt. Een behandeltraject (basistraject + meerdere vervolgsessies) kan uit 8 tot 10 behandelsessies bestaan. Bij langer bestaande klachten is meer tijd en geduld nodig. 

Het basistraject (intake met eerste sessie + 4 wekelijkse sessies)

 • Nadat je bij mij een afspraak hebt gemaakt, stuur ik je een basisvragenlijst. Deze ontvang ik graag 2 dagen vóór je eerste bezoek terug.
 • Tijdens de eerste afspraak van 1,5 uur stel ik je aanvullende vragen zodat ik je beter kan begeleiden. Ik bekijk je voeten (heb je bijvoorbeeld veel eelt op je voeten). De eerste voetreflexologiesessie is bedoeld om de klachten die je hebt benoemd in kaart te brengen. 
 • De 4 vervolgsessies zijn wekelijks en duren ± 1 uur.
 • Er wordt een behandelovereenkomst getekend. 
 • Het behandelplan stem ik op je persoonlijke situatie af en ter ondersteuning van de behandelingen krijg je advies met betrekking tot je voeding en leefgewoonten. 

Voeding en leefstijl

Welke veranderingen ben je bereid door te voeren om (sneller) van je gezondheidsklachten af te komen? 

 • Krijgt je lichaam wat het nodig heeft om gezond te blijven? Ik help je om op een andere manier naar je dagelijkse voeding te kijken. Af en toe iets ongezonds eten en daar bewust van genieten hoort bij een gezonde leefstijl. Bij aanhoudende stress verbruikt je lichaam echter meer voedingsstoffen en bij een langdurig tekort aan nuttige voedingsstoffen kun je uiteenlopende gezondheidsklachten krijgen. 
 • Ook denk ik met je mee over leefstijlaanpassingen. Niet alleen wat je wel of niet eet maar ook te weinig beweging, onvoldoende zonlicht, roken, chemische stoffen, te veel medicijnen, (verdrongen) emoties, je denkpatronen hebben een grote invloed op je gezondheid.

Ik stel geen medische diagnose. Ik kijk op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied naar je klachten en de aandacht gaat naar jou als persoon en niet uitsluitend naar jouw klachten. Dit is een natuurgeneeskundige benadering. Ik luister graag naar wat je te vertellen hebt omdat dit kan bijdragen aan jouw herstelproces maar ook stilte is erg belangrijk. Als er tijdens de behandeling stilte nodig is dan geef ik dat aan. 

Na het basistraject

 • We evalueren het resultaat van de behandelingen. De meeste cliënten boeken meerdere vervolgsessies om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.
 • Aangezien elk lichaam anders reageert, stemmen we samen af of de vervolgsessies wekelijks of met meer tijd tussen de sessies zijn.  
 • Soms kan het nodig zijn om voedingssupplementen in te zetten om je lichaamsprocessen (tijdelijk) te ondersteunen. Indien gewenst kan ik je  adviseren over specifieke voedingssupplementen. Het gaat dan om supplementen met hoge (in plaats van minimale) doseringen die goed op elkaar zijn afgestemd en die goed door je lichaam kunnen worden opgenomen. 

Na een behandeltraject komen mijn cliënten gemiddeld eenmaal per maand terug voor een "onderhoudsbehandeling".

Een behandeltraject is een waardevolle investering in jezelf 

Introductiesessie

Als je eerst wil ervaren of mijn

behandelmethode bij jou past

 

 • Eerste stap naar minder spanning
 • Intake + eerste sessie (± 1,5 uur)

€ 65 

Normaal € 90

Betaling na de sessie. Factuur per e-mail.

Basistraject

Traject van 4 weken bij klachten

Je zenuwstelsel in balans brengen

 

 • Intake + eerste sessie (± 1,5 uur)
 • 4 behandelsessies van 1 uur (1x per week)

 325

Betaling na iedere sessie. Factuur per e-mail.

Therapievergoeding mogelijk vanuit de meeste aanvullende verzekeringen.

Vervolgsessie

Rust in je hoofd en lichaam

Bewuste keuzes maken

 

 • Sessie van 1 uur 
 • maximaal een half uur verlenging mogelijk

€ 60

Betaling na iedere sessie. Factuur per e-mail.

Therapievergoeding mogelijk vanuit de meeste aanvullende verzekeringen.

Eventueel aanvullende testen of voedings-supplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen en komen niet in aanmerking voor vergoeding.

Je voeten dragen 

letterlijk en figuurlijk

de rest van je lichaam.

Alles staat met elkaar in verbinding.

Met mijn behandelingen begeleid ik je stap voor stap naar:

 • Ontspanning van lichaam en geest. De spanning neemt op een zachte, veilige manier af. 
 • Beter contact met je lichaam. Je wordt je bewuster van je lichaam en je gaat beter voor jezelf zorgen.
 • Je beter voelen. Je gaat beter slapen, je lichaam en geest kunnen ’s nachts beter herstellen en je werkt aan een betere weerstand.
 • Tijd voor jezelf nemen. Je hebt een rustmoment in deze hectische maatschappij.
 • Oude patronen loslaten. Je ervaart meer rust en bent beter bestand tegen situaties die stress veroorzaken.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Locatie van de praktijk: Oude Haagweg 126-G, 2552 GS Den Haag.
 • Overdag is er voldoende gratis parkeergelegenheid in de omgeving.
 • Trek kleding aan die prettig zit en niet knelt. Ik werk vooral op je voeten, onderbenen en knieën.
 • Het gebruik van handdoeken en andere materialen is bij de prijs inbegrepen.
 • Eventueel aanvullende testen en voedingssupplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen en worden niet vergoed.

Heb je hulp nodig om van je stressklachten af te komen?

Verstuur het ingevulde contactformulier en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.Over mij (Eveline)

Bovenop mijn hectische leven gebeurde er in korte tijd te veel waar ik geen invloed op had.  Er was sprake van ongezonde stress! Geleidelijk aan is het mij gelukt om weer overzicht en rust te krijgen. 

Mijn visie:

Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en bewuste keuzes te maken om van je (terugkerende) gezondheidsklachten af te komen.

Als je lichamelijke en mentale gezondheid in evenwicht zijn, kun je nieuwe uitdagingen beter aan.

Veel gestelde vragen

Worden de behandelkosten vergoed door de zorgverzekering?

Veel zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) de behandelkosten als je een aanvullende verzekering voor alternatieve behandelingen hebt (reflexzonetherapie of voetreflextherapie). Ik ben aangesloten bij de VNRT en de RBCZ. Je declareert zelf de behandelkosten bij je zorgverzekeraar. Het deel dat niet wordt vergoed is je eigen bijdrage en gaat niet van je eigen risico af. 

Ik raad je aan om zelf bij je zorgverzekeraar te informeren welk bedrag je eventueel vergoed krijgt. Je hebt geen doorverwijzing van je huisarts of andere zorgverlener nodig. 

Wanneer kan ik geen voetreflexologie ondergaan?

Ik behandel helemaal niet bij infecties, besmettelijke ziekten, trombose, ontstekingen aan vaat/lymfestelsel.

Bij o.a. een botbreuk, zweren, schimmel, jicht, artritis kan er wel op de handen worden gewerkt,. Dit kan ook als iemand liever een behandeling op de handen in plaats van de voeten wil.

Gebruik je aanvullende technieken?

De basis van mijn behandelingen is de westerse reflexzonetherapie waarbij het uitgangspunt is dat het lichaam in 10 verticale zones is verdeeld. Op de website van de beroepsvereniging (www.vnrt.nl) kun je meer lezen over reflexzonetherapie.

Daarnaast maak ik gebruik van technieken zoals:

 • Acupressuur

Acupressuur is net als reflexologie een drukpunttherapie. De basis van acupressuur ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. Hier wordt gebruik gemaakt van acupunctuurpunten maar dan zonder naalden. Deze punten liggen op energiekanalen die meridianen worden genoemd. 

 • Verticale Reflexzone Therapie (VRT) en Synergetische Reflextherapie (SR)

Bij deze techniek wordt de behandeling kort op de bovenkant van de voeten of handen uitgevoerd terwijl de cliënt staat of zit. Doordat het gewicht op de voeten of handen rust kunnen dieper gelegen reflexzones worden bereikt.

Bij Synergetische Reflextherapie wordt er tegelijk op de voet- en handreflexzones gewerkt. Bij orthopedische klachten kan deze techniek voor snel resultaat in mobiliteit zorgen.

 • Metamorfosemassage 

Meer informatie vind je via het tabblad Metamorfosemassage.

Meest gestelde vragen over voedingssupplementen

Waarom zou ik voedingssupplementen willen gebruiken?

Met gezonde voeding en lichaamsbeweging kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen of opgelost. Als je niet dagelijks (biologische) groente en fruit eet, regelmatig vis eet en voldoende in de zon komt zal een basissuppletie nodig zijn om klachten te voorkomen. Deze basissuppletie bestaat o.a. uit een goede multivitaminen- en mineralencomplex.

Gezonde voeding komt op de eerste plaats. Een supplement is een "aanvulling" en geen vervanging van voedingsstoffen die in goede voeding zitten. 

Zijn goedkope supplementen net zo effectief als duurdere supplementen?

In goedkope supplementen worden vaak stoffen gebruikt die je lichaam slecht kan opnemen. De verhouding tussen de stoffen moet ook kloppen. Laat je goed adviseren. Er zijn veel verschillende merken, doseringen en prijzen. 

Kan ik zelf uitzoeken welk supplement ik nodig heb bij een bepaalde klacht?

Je kunt je beter gaan voelen als je een supplement slikt maar het kan zijn dat de oorzaak van je klachten niet is opgelost. Mensen slikken vaak diverse supplementen omdat ze bijvoorbeeld op internet goede beoordelingen hebben gelezen, van een bekende hebben gehoord dat het bij die persoon goed werkte of ze denken dat voedingssupplementen natuurlijke producten zijn en daarom geen kwaad kunnen. Als je ondanks gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning en het gebruik van supplementen nog steeds klachten hebt, is het wellicht verstandig om een deskundige in te schakelen.

Supplementen en medicijnen.

Laat je goed informeren als je medicijnen gebruikt of een ziekte hebt. Vaak nemen mensen hun medicijnen tegelijk met de supplementen in of zit er te weinig tijd tussen het innemen van de medicijnen en supplementen. Bepaalde supplementen met medicijnen combineren kan ongewenste gevolgen hebben. Als je voedingssupplementen naast reguliere medicijnen of andere middelen zoals homeopathie gebruikt of gaat gebruiken raad ik je aan om je arts, apotheker of therapeut daarvan op de hoogte te stellen.

Hoe enkele cliënten mijn behandelingen hebben ervaren:

Hannie: "Sinds ik bij Eveline in behandeling ben zit ik weer goed in mijn vel.  Er is aandacht voor mijn klachten, die vakkundig worden behandeld zodat ik mij weer een beter mens voel." 

Bianca: "De voetreflexologiebehandeling van Eveline is altijd heel ontspannend. Ik krijg altijd persoonlijke aandacht bij Eveline. Ook geeft ze uitleg over de behandeling. Ik ga er altijd met plezier naartoe." 

Marieke: "Na jarenlange stressklachten voel ik me nu eindelijk weer veel meer ontspannen en slaap beter. Ik slikte flink wat paracetamol tegen hoofdpijn. Door de voetreflexologie ook van mijn hoofdpijn verlost. Eveline is zeer deskundig, een fijne persoonlijkheid met gevoel voor humor, geeft goede adviezen en bereidt zich altijd goed voor. Interessant dat voeten een weerspiegeling zijn van je gehele lichaam en dus ook van pijnplekken en organen. Tijdens een behandeling voelde ik vaak dat mijn energie weer begon te stromen; alsof er een barricade werd opgeheven. Elke keer weer jammer dat het uur voorbij was." 

Icha: "Fijne behandelingen ervaren bij Eveline. Ik voelde me ontspannen (viel soms heerlijk in slaap) en ging weg als herboren. Wanneer ik weer een voetreflexologiemassage nodig heb zal ik zeer zeker weer van haar diensten gebruik maken." 

Figen: "Ik heb ik bij Eveline een intake en eerste voetreflexologiesessie geboekt omdat ik al 2,5 jaar aanhoudende tintelingen in mijn hand had. Voor mijn klachten heeft de arts een diagnose gesteld. Nadat ik de deur uitliep na de eerste sessie merkte ik dat ik in 3 vingers weer gevoel had, zonder tintelingen. Ik was verwonderd over dit snelle resultaat en nu 2 maanden later heb ik nog steeds gevoel in mijn vingers. Bij mijn tweede behandeling merkte ik al op dat er niet veel gevoelige punten op mijn voeten waren. Dank je wel voor je zorg, Eveline."


Ziekteverzuim terug dringen

Wist je dat reflexzonemassage sinds 2010 ook in bedrijven wordt ingezet om ziekteverzuim te voorkomen en terug te dringen? Een mooie methode om ervoor te zorgen dat werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk blijven.

De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT) heeft overeenstemming bereikt met de belastingdienst om reflexzonemassage, onder bepaalde voorwaarden, te zien als gericht vrijgestelde arboverstrekking. Dit besluit is landelijk van toepassing. Op de website van de beroepsvereniging kun je hier meer over lezen.